четвртак, 22. фебруар 2024.

Почиње 52. издање Феста

Свечано отварање овогодишњег Феста заказано је за 23. фебруар, а част је припала филмовима „Још један дан” Радивоја Буквића и „Бартоновој академији” Александера Пејна. Затварање је 3. марта, када ће се публици представити последњи филм Жарка Лаушевића, у режији Мирослава Лекића и по роману Вука Драшковића – „Руски конзул”. Како је речено на данашњој конференцији за новинаре, љубитеље филма очекује десет дана фестивала током којих ће моћи да виде 108 филмова из четрдесетак земаља, односно 505 пројекција. 

Уметнички директор Југослав Пантелић појаснио је да је ситуација у свету наметнула овогодишњи слоган „Иди и гледај”, што је и назив филма из 1985. године, који говори о страхотама које преживљава дечак у вихору рата. 

– Сваки филм од седамнаест, колико их има у Главном такмичарском програму, прича своју причу и долазе из безмало сваког кутка света. Мислим да ће жири имати тежак, али леп задатак, јер сам изузетно поносан на ову селекцију – рекао је Пантелић. 

Он је прецизирао да је на „Фест фокусу” ове године стављен акценат на тематику која је инспирисала мноштво аутора – насиље над децом и младима, и изразио уверење да овакви филмови и те како могу да имају едукативан и превентиван утицај. Новина је и целина под називом „Снолики филм”, а разлог за увођење овог програма, који је Пантелићева давна идеја, јесте велики број квалитетних филмова који су могли да потпадну под ову категорију. 

Фест нису само филмови већ и сусрети и разговори о томе куда иде кинематографија, култура, друштво, рекао је Милош Ђукелић, члан Савета Феста, позивајући љубитеље филмске уметности да узму учешће у бројним пропратним програмима. 

Продуценткиња фестивала Вања Вуксановић подсетила је да ће се програми 52. издања Феста приказивати у шест дворана, прецизније у осам биоскопских сала. Део програма биће приказан и у „Сава центру” од 1. до 3. марта, са по две пројекције дневно, што представља својеврсну најаву повратка фестивала у овај простор.